ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 : ΣΧΟΛΗ ΘΗΛΕΩΝ

ΣΧΟΛΗ ΘΗΛΕΩΝ








________________________________________________________________



ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΒΙΤΑΣ (Β1)  ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΣΤΑΛΟΤΣΙ


Γιόχαν Χάινριχ Πεσταλότσι



  Grob Konrad (1879),  Pestalozzi with the orphans in Stans

Τα πρώτα χρόνια
Γεννήθηκε το 1746 στη Ζυρίχη και πέθανε το 1827 στό Μπρίγκ Αργάου και από την ηλικία έξι ετών έχασε τον πατέρα του, ο οποίος ήταν διακεκριμένος χειρουργός, και ανατράφηκε από τη μητέρα του και την παιδαγωγό Μπαμπέλι. Αρχικά σπούδασε στο Καρολίγγειο Κολέγιο της Ζυρίχης και στη συνέχεια φοίτησε στο πανεπιστήμιο, το οποίο όμως εγκατέλειψε γρήγορα και ασχολήθηκε με τη θεολογία και το δίκαιο. Επηρεασμένος από τον Διαφωτισμό και ιδιαίτερα από τα έργα του Γερμανού παιδαγωγού Γιόχαν Μπέρναρντ Μπάζεντοβ και του Ζαν Ζακ Ρουσό,εκφράζει ένα νέο όραμα για την τοποθέτηση της παιδικής ηλικίας μέσα στην κοινωνία, αφοσιώθηκε στην παιδαγωγική. Μετά τον γάμο του, εγκαταστάθηκε (1769) σε ένα αγρόκτημα στο Νόιχοφ, κοντά στον ποταμό Άαρ, όπου ασχολήθηκε με αγροκαλλιέργιες.Τό εγχείρημα του διήρκησε 10 χρόνια, αλλά κάτω από τό βάρος κυρίως οικονομικών δυσκολιών αναγκάστηκε νά τό εγκαταλείψει.
Το συγγραφικό έργο
Ο Πεσταλότσι τότε αφιερώθηκε στή συγγραφή όπου σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία μέ τά έργα του "Λεονάρδος και Γερτρούδη", ενώ αποκαλυπτικό για τις αντιλήψεις του σχετικά με τη μοίρα και την ουσία τής ανθρωπότητας είναι τό έργο "Οι έρευνές μου πάνω στην πορεία της φύσης", στην εξέλιξη του ανθρώπινου γένους (1797).Μετά από ένα σύντομο διάστημα, στη διάρκεια του οποίου εργάστηκε ως απλός δάσκαλος μιας ομάδας ορφανών του πόλεμου, στην πρωτεύουσα του καντονιού Ουντερβάλντεν, Στανς, ο Π. κατάφερε (1799) να αποκτήσει από την ελβετική κυβέρνηση τον πύργο του Μπούργκντορφ κοντά στη Βέρνη, όπου συνέχισε τα παιδαγωγικά του πειράματα.   Τό 1805 δημιούργησε στό Ιβερντόν (κοντά στο Νεσατέλ) εκπαιδευτικό ίδρυμα με οικοτροφείο στό οποίο προσαρτήθηκε και ένα διδασκαλείο, που απέκτησε μεγάλη φήμη.Μέσα από τα έργα του και τις πολλές –όχι πάντοτε επιτυχείς– εκπαιδευτικές προσπάθειές του, ο Π. αναδείχθηκε ως μεγάλος παιδαγωγός, κυρίως επειδή υποστήριξε με σθένος το δικαίωμα του λαού για μόρφωση.
Ο σκοπός της εκπαίδευσης
Ο Πεσταλότσι υποστήριζε ότι η αποστολή της εκπαίδευσης είναι η προώθηση τής ανάπτυξης τής ανθρώπινης φύσης που είναι πνεύμα, ελευθερία και δράση, με σκοπό την προετοιμασία του παιδιού ώστε να ασκήσει ενσυνείδητα τα καθήκοντά του ως κοινωνικό και πολιτικό Όν. Αυτό πού προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το στοιχείο της αγάπης, που είναι διάχυτο σε όλο του τό έργο. Η αγάπη ώς απαραίτητο στοιχείο τής ανθρώπινης ύπαρξης καί ώς κεφαλαιώδες θέμα τού πεσταλότσειου παιδαγωγικού έργου, ήταν ταυτόχρονα καί ο βαθύτερος σκοπός τής αγωγής του.

__________________________________________________________________________



ΕΡΓΑΣΙΕΣ :


📌  Η Ζωρζ επιθυμούσε να φοιτήσει στο Γυμνάσιο Θηλέων. Εσύ επέλεξες να φοιτήσεις στο συγκεκριμένο Γυμνάσιο;

📝 Τι αναμνήσεις έχεις από την πρώτη σου μέρα στο Γυμνάσιο;

📝Τι διαφορές έχει ο λόγος της κυρίας Ερασμίας από το λόγο της κυρίας Κλάρα προς τις μαθήτριες. Τι συμπεράσματα βγάζουμε για την προσωπικότητα της κάθε μίας από τον λόγο που εκφωνούν;

📝Αν ήσουν διευθυντής ή διευθύντρια σε ένα σχολείο τι είδους λόγο θα έβγαζες την πρώτη μέρα, για να υποδεχτείς τους πρωτοετής μαθητές;

Σχόλια

  1. 1. Να πω την αληθεια όχι. Στο Δημοτικό ο δάσκαλος μάς, μας είπε σε ποιο γυμνάσιο να πάμε(κι ας μπορούσαμε να επιλέξουμε κάποιο άλλο) και έτσι πολλοί από 'μας πήγαμε στο 1ο Γυμνασιο Τουμπας, και σωστά κάναμε :-)
    2.Ακόμα θυμάμαι τον φόβο που είχα την πρώτη μου μέρα στο γυμνάσιο γιατί όλοι μου έλεγαν το πόσο δύσκολο και το πόσο ΔΥΣΚΟΛΟ είναι, αλλά τελικά δεν ήταν τόσο απαίσια.
    4.Θα τους καλοσώριζα λέγοντας τους να μην ανυσηχούν για το τί και το πώς, και θα τους έλεγα καλύ επιτειχία και καλύ σχολεική χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1.Θα συμφωνησω με τον Γιωργο στο πρωτο θεμα.Θυμαμαι πως τις τελευταιες μερες μπηκε ο διευθυντης στην ταξη και μας ανακοινωσε σε ποια γυμνασια ανηκουμε.Εγω βεβαια εκανα μεταγραφη για να ερθω στο 1ο Γυμνασιο Τουμπας.
    2. Την πρωτη μερα ημουν πολυ αγχωμενος και φοβισμενος γιατι δεν ηξερα κανενα απο τα παιδια επειδη οπως προειπα ηρθα απο αλλη περιοχη.
    4. Θα τους ελεγα να μην αγχωνονται και οτι θα πανε ολα καλα.Βεβαια αν ενα παιδι ειναι φοβισμενο συνηθως δεν δινει πολυ βαση σε αυτα και συνεχιζει να φοβαται και να αγχωνεται ομως αυτο θα του περασει σιγα σιγα με την παροδο του χρονου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αρα το επέλεξες το σχολείο μας, για ποιους λόγους;;;

      Διαγραφή
    2. Ο λόγος που επέλεξα το σχολείο σας, ηταν επειδη και η μητέρα μου φοιτούσε σε αυτο το σχολείο. Αλλιώς θα πήγαινα σε ενα τυχαίο σχολείο στην Τούμπα, γιατι στην αρχη δεν ηξερα κανεναν απο αυτη την γειτονια.

      Διαγραφή
  3. Χρήστος Καλούδης

    1 Στην αρχή νόμιζα ότι ήμουν πολύ άτυχος που ήμουν μόνος μου στο 1 και Δεν δεν είχα άλλους από το Δημοτικό. Αλλά Τώρα πιστεύω το ακριβώς αντίθετο Γιατί σου δίνετε η δυνατότητα να κάνεις καινούργιους φίλους και να ξεχωρίζεις τους φίλους σου από το Δημοτικό και το Γυμνάσιο

    4 Άμα ήμουν διευθυντής θα έλεγα στα παιδιά ότι όλα αυτά στο Δημοτικό που λένε ότι το Γυμνάσιο είναι πανδυσκολο ειναι βλακείες και ότι είναι Ποιο εύκολο από το Δημοτικό (Γιατί έτσι είναι )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρήστος Καλούδης

    Διόρθωση

    4 Καλησπέρα παιδιά,
    Καλή σχολική χρονιά. Θα ήθελα να καλοσωρισω τα παιδιά της πρώτης ταξης καθώς Σήμερα ξεκινάει μια καινούργια σχολική χρονιά. (Από δω και πέρα στα πρωτάκια) Παιδιά ξέρω ότι μερικοί ήρθατε με παρέες και μερικοί Όχι στο σχολείο μας αλλά εμείς θα κανονίσουμε να μην υπάρχει διαφορά. Οι δάσκαλοι θα σας οδηγησουν στις τάξεις σας και θα σας ξεναγισουν στο σχολείο μας
    Καλή επιτυχία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1 Θυμαμαι οτι στο δημοτικο ο δασκαλος μας ενημερωσε σε ποιο γυμνασιο ανηκουμε αλλα εγω ηξερα οτι θα ερθω στο 1ο Γυμνασιο Τουμπας γιατι στο ιδιο γυμνασιο ειχε φοιτησει η μαγαλυτερη μου αδελφη. Απο αυτην γνωριζα πως ειναι ενα καλο σχολειο με καθηγητες που ενδιαφερονται για την μορφωση μας οπως και για το μελλον ως ωριμοι και καλλιεργημενοι ανθρωποι. Για αυτο ημουν χαρουμενη και δεν ειχα ανησυχια για τη νεα σχολικη χρονια.

    Ανδριανα Χαλιαμπαλια Β2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλό είναι να έχουμε μεγαλύτερους αδερφού ή αδερφές. δυστυχώς εγώ ήμουνν η μεγαλύτερη και έπερεπε να ανοίγω το δρόμο :)
      Ανδριάνα, παρακάτω, σε άλο κεφάλαιο, θα δεις τη σχέση της Άλκης με την αδερφή της, παρατήρησέ την και πες μας αν κι εσύ έχεις παρόμοια σχέση με την αδερφή σου

      Διαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 1Θα συμφωνήσω και εγώ με τον Γιώργο μιας που είμασταν συμμαθητές στο δημοτικό. Μια μέρα καθώς κάναμε μάθημα μπήκε ο διευθυντής και μας μίλησε για το γυμνάσιο και που ανήκουν. Βέβαια εγώ κανονικά θα έπρεπε να πάω στο πρωτο Πυλαίας έκανα μεταγραφή και ήρθα στο 1 κάτω που ήταν η σωστή επιλογή

    Δημήτρης Βασιλειάδης Β1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Την πρωτη μερα στο σχολειο ειχα ανάμεικτα συναισθήματα.Ενιωθα αρκετά αβολα αφου εβλεπα πολλα καινουργια ατομα τα οποία θα επρεπε να γνωρίσω και να μάθω για να υπαρξει μια καλη συνεργασια.Ωστόσο το αισθημα της χαρας και της συγκίνησης ηταν εξίσου δυνατο γιατι θα εβλεπα τους φιλους μου μετα απο ολοκληρο το καλοκαίρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στεφανος παπαδοπουλος:εγω εγραψα το παραπανω σχόλιο για την πρωτη μου μερα στο σχολειο

      Διαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

    2) Από την πρώτη μου μέρα στο γυμνάσιο θυμάμαι πως ήμουν λίγο φοβισμένος,άσχετα θα
    που τα καλοκαίρια μας ή τα σαββατοκύριακα περνούσαμε ώρες στην αυλή του...Ήξερα πως περνούσα άλλα 3 χρόνια της ζωής μου εκεί μέσα μαθαίνοντας γράμματα...Αρχικά έψαξα να βρω τους συμμαθητές από το δημοτικό που ήξερα πως θα ερχόνταν σε αυτό το σχολείο.Νόμιζα πως θα ήταν όλα πολύ άσχημα αλλά τελικά ευτυχώς που διαψεύστικα.
    Γνώρισα καινούρια άτομα,έκανα καινούριες παρεές καί μέχρι στιγμής όλα πάνε υπέροχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασίλη, σε θυμάμαι μαθητή του δημοτικού με μια παρέα αλλων παιδιών να παίζετε έξω από το σχολείο μας :)

      Διαγραφή
  12. 1.Η αλήθεια είναι πως όχι.Οι δάσκαλοι μας έλεγαν σε ποιο γυμνάσιο θα πηγαίναμε.Αν και είχαμε την επιλογή να πάμε στο Πειραματικό δίνοντας το όνομα μας σε κλήρωση.
    2.Την πρώτη μέρα στο γυμνάσιο ένιωθα φοβισμένος και αγχωμένος διότι θα ξεκινούσα μια νέα αρχή σε ένα καινούργιο μερος.
    4.Θα τους έλεγα πως δεν χρειάζεται να άγχωνονται για κάτι και πως όλα θα πάνε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 1) Οχι δεν επελεξα να φοιτησω σε αυτο το γυμνασιο ,αλλα επειδη θα ερχοταν και αλλοι φιλοι μου απο το δημοτικο πιστευα πως δεν υπηρχε λογος να αλλαξω σχολειο.
    2)Την πρωτη μερα στο γυμνασιο ημουν λιγο αγχωμενος ,γιατι ειχα ακουσει πολλα ''κακα'' πραγματα για το γυμνασιο (π.χ. οι απουσιες και οι αποβολες) αλλα τελικα αν εισαι ενας σωστος μαθητης που δεν κανει χαζομαρες ολη μερα πιστευω οτι δεν υπαρχει λογος ανησυχιας.
    4)Θα καλωσοριζα τους καινουργιους μαθητες και τα πρωτακια και θα τους ευχομουν καλη σχολικη χρονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κυρια σε ποιο ακριβως κεφαλαιο ειναι αυτο που πρεπει να παω ?
    Αδριανα Χαλιαμπαλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 1. Εγώ επέλεξα αυτό το σχολείο ,λόγω ότι όλοι οι φίλοι μου από το δημοτικό θα φοιτούσαν εδώ. Σημειωτέον ότι έκανα και μεταγραφή για να βρεθώ εδώ τώρα.
    2. Την πρώτη μέρα του σχολείου ήμουν βέβαια φοβισμένος από την ιδέα του γυμνάσιου βασισμένο σε όσα είχα ακούσει από συγγενείς . Πάρα τον φόβο , ένα συναίσθημα ενθουσιασμό με είχε καταλάβει σκεπτόμενος ότι πλέον μεγάλωσα .
    4. Θα τους καλωσόριζα με ένα ανάμεικτο τρόπο, βασισμένο στους δυο τρόπους που χρησιμοποιησε το δικό μας σχολείο φέτος . Αρχικά θα φρόντιζα να ξεναγηθούν σε όλους τους χώρους του σχολείου και μετά θα δημιουργούσα ένα μικρο παιχνίδι ανάμεσα σε πρωτάκια και τριτακια .
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΙΝΟΣ Συγγνώμη που άργησα τόσο πολύ να γράψω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. https://www.youtube.com/watch?v=8xe6nLVXEC0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κατά την πρώτη μέρα στο Γυμνάσιο ένιωθα μεγάλο άγχος για το τι θ' αντιμετώπιζα όσο αφορά την συμπεριφορά των καθηγητών μου και των νέων συμμαθητών μου. Όμως πλέον νιώθω άνετα με το περιβάλλον του σχολείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις